Over ons

Ragweek: een traditie wordt volwassen!

Met 20 edities is Ragweek Maastricht de moeder van alle nederlandse Ragweken. Tegelijkertijd is Ragweek Maastricht een kleinkindje van tientallen Ragweken in Groot-Brittannië, waar de ‘voddenweek’ een eeuwenoude traditie is: studenten zetten zich gezamenlijk een week lang in voor de armen en zwakken in de maatschappij.

Ik kwam het concept tegen als Erasmus student aan het Trinity College Dublin. Terug in Maastricht overtuigden mijn vriend Bas van der Zwaan en anderen mij, dat er ook in Maastricht een Ragweek moest komen. Het gefragmenteerde studentenleven met een groot aantal verenigingen, disputen en andere organisaties was uitermate geschikt voor het concept. Het was iets waar heel veel groepen achter konden staan zonder de eigen identiteit op te geven. Twee doelen stonden vanaf het begin voorop:

  • Ragweek moest het sociale engagement van studenten versterken en zichtbaar maken en
  • Ragweek moest inspelen op positieve relaties tussen studenten en de stad.

Social media bestond toen nog niet en het internet was nog erg overzichtelijk. En toch ging Ragweek van begin af aan viraal. Het bestuur van de Universiteit, de drie grote gezelligheidsverenigingen, tientallen disputen, toneelgroepen, sportverenigingen en kroegen organiseerden on sponsorden Ragweek 2000. Mijn persoonlijk highlight was een optreden van een studententoneelgroep in een bejaardentehuis met liedjes van Wim Zonneveld. Ik heb maar zelden zoveel gelachen en gehuild tegelijkertijd.

Dat Ragweek Maastricht 20 jaar later een echte traditie begint te worden is de verdienste van 20 besturen, aan honderden vrijwilligers in de diverse organisaties, aan sponsoren en ondersteuners. Mijn dank aan de ondersteuners uit de afgelopen 20 jaar, van nu en aan aankomende ondersteuners!

Jasper Grosskurth, voorzitter Stichting Ragweek 1999/2000, namens het oprichtingsbestuur van Stichting Ragweek.